Kalbama, kad dietą sukūrė garsiosios Mayo klinikos, įsikūrusios Minesotoje (JAV), specialistai.
Ši dieta kasdien leidžia suvartoti nuo 1000 iki 1500 kcal. Svarbiausia – kad pusę šių kalorijų sudarytų baltymai. Štai pavyzdinis tokios dietos valgiaraštis:
Pusryčiai:
½ greipfruto arba stiklinė nesaldintų sulčių
2 virti arba kepti kiaušiniai
2 riekelės kiaulienos kumpio
Juoda kava arba arbata be cukraus
Pietūs:
½ greipfruto arba stiklinė nesaldintų sulčių
Salotos arba žalios daržovės (padažo riebumas nesvarbus)
Mėsa (virta arba kepta ant grotelių)
Vakareinė:
½ greipfruto arba stiklinė nesaldintų sulčių
Mėsa
Daržovių salotos arba žalios daržovės
Juoda kava arba arbata be cukraus
Naktipiečiai:
Stiklinė pomidorų sulčių arba neriebaus pieno
Instrukcijos:
1. Kiekvieną patiekalą galite valgyti kol pasijusite soti, jei reikia – porciją didinkite.
2. Neišmeskite nė vieno dietos rekomenduojamo patiekalo. Ypač kiaulienos kumpio pusryčiams ar salotų. Patiekalų kombinacija padeda deginti riebalus.
3. Greipfrutas itin svarbus, nes yra riebalų deginimo proceso katalizatorius.
4. Negerkite kavos daugiau, nei rekomenduojama, nes ji sutrikdo insulino balansą organizme. 2 puodeliai per dieną – didžiausia leistina norma.
5. Neužkandžiaukite tarp valgymų. Jei valgysite tai, kas rekomenduojama, alkio neturėtumėte jausti.
6. Dietos metu nevartokite duonos ar bulvių. Jei nesijaučiate soti, verčiau padidinkite mėsos ar daržovių porciją.
7. Pirmąsias 4 dienas svoris gali nekristi, tačiau tokiu atveju 5-tą dieną pastebėsite, jog jis itin ženkliai smuktelėjo. Skaičiuojant nuo 5 dienos, kas antrą dieną gali nukristi po 0,5 kg svorio.
8. Kasdien išgerkite ne mažiau kaip 2 litrus vandens.
Negalima vartoti:
Baltųjų svogūnų, bulvių, grūdų, pupelių, morkų, krakmolingų daržovių, kukurūzų, duonos, makaronų, ryžių.
Galima vartoti:
Raudonųjų svogūnų, paprikų, ridikėlių, brokolių, agurkų, svogūnų laiškų, špinatų, kopūstų, pomidorų, šparaginių pupelių, majonezo, sūrio, žalumynų, 1 šaukštą riešutų per dieną.
Dietos privalumas: jei vartojama daug ir įvairių vaisių bei daržovių, tokia dieta nesukelia organizme vitaminų ir mineralų deficito, yra pakankamai veiksminga.
Dietos trūkumas: Kasdien vartojant tiek daug mėsos ir kiaušinių gali smarkiai pakilti cholesterino lygis, sukeldamas aterosklerozės išsivystymo riziką. Tiek daug kiaušinio baltymo labai apkrauna inkstus. Nuo šios dietos kraujyje gali padidėti šlapimo rūgšties kiekis ir sukelti podagros priepuolį.
P.S. Mayo klinikos tinklalapyje puikuojasi toks pranešimas apie šią dietą:
Kasdien į Mayo kliniką plūsta klausimai apie vadinamąją Mayo dietą, kurios įvairiausių atmainų paplitę visame pasaulyje. Vienintelė problema – kad nė viena šių dietų neturi nieko bendro su Mayo klinika.
Niekas nežino šios dietos kilmės, tačiau Mayo dietologai mano, jog ji sukurta maždaug 1940 m. Ilgainiui ji keitėsi ir įgavo skirtingas formas; vieni rekomenduoja vartoti daugiau greipfrutų, kiti – kiaušinių, treti – mėsos. Bet visos jos turi bendrą bruožą – tai vadinamosios „vienas dydis tinka visiems“ dietos, ribojančios suvartojamų patiekalų įvairovę ir žadančios dramatišką svorio kritimą. Tai – vienas iš apgaulės požymių.
Realia Mayo klinikos dieta būtų galima pavadinti sveikos mitybos principus, aprašytus knygoje „Mayo Clinic Healthy Weight for EveryBody“. Šią knygą parašė Mayo klinikos mitybos specialistai, joje siūloma praktiška programa, leidžianti skaitytojams priprasti prie sveiko gyvenimo būdo, pasiekti ir išlaikyti normalų kūno svorį visam gyvenimui.